Menu

Με απλά λόγια: Γιατί η φυτική πρωτεΐνη είναι καλύτερη από τη ζωική;



Ξέρετε τι μας αρέσει; Συνοπτικές, ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή. Αλήθεια, το θέμα είναι τόσο συναρπαστικό και σημαντικό που θα μπορούσαμε να βάζουμε εδώ κι εκεί κομμάτια βιβλιογραφίας σχετικά με τα μάκρο και μίκρο θρεπτικά συστατικά, αλλά μερικές φορές θέλουμε μόνο τα σημαντικά σημεία. Ας το αποδεχτούμε, μερικοί άνθρωποι διαβάζουν το διήγημα και μερικοί διαβάζουν τις σημειώσεις. 


Αυτές οι πληροφορίες δεν είναι "ένα νούμερο κάνει για όλους", για παράδειγμα οι έγκυες γυναίκες, άνθρωποι με ιατρικές αγωγές και οι αθλητές έχουν διαφορετικές διατροφικές ανάγκες απ' ότι ο μέσος πληθυσμός. Για όλους τους άλλους όμως, εδώ είναι οι απόλυτες βασικές αρχές στο γιατί δε χρειάζεσαι ζωική πρωτεΐνη για να καλύψεις τις ανάγκες σου.   


1. Οι άνθρωποι χρειάζονται 0,8 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους. 

Δεν είναι δύσκολο να το κάνεις, καθώς ο μέσος Αμερικανός καταναλώνει μεταξύ 70 και 120 γραμμαρίων κατά άτομο. Για να το θέσουμε καλύτερα, 70 γρ. πρωτεΐνης θα ήταν κατάλληλη ποσότητα για έναν άνθρωπο περίπου 90 κιλών, ενώ 120 γρ. θα ήταν κατάλληλα για κάποιον που ζυγίζει 150 κιλά. Ο μέσος Αμερικανός άνδρας και γυναίκα ζυγίζουν 88 και 70 κιλά αντίστοιχα. Βασικά, όλοι λαμβάνουν περισσότερη απ'όσο πρέπει.  


2. Έλλειψη πρωτεΐνης στην Αμερική, βασικά, δεν ακούγεται.

Ο υποσιτισμός σαν αποτέλεσμα ανεπαρκούς πρόσληψης πρωτεΐνης, συμβαίνει σχεδόν χωρίς εξαίρεση στις αναπτυσσόμενες χώρες μόνο. Με 16 εκατομμύρια πληθυσμό (ή αλλιώς 5%) των Ηνωμένων Πολιτειών να είναι γνωστό ότι είναι χορτοφάγοι, και οι μισοί από αυτούς να ακολουθούν μια αποκλειστικά φυτοφαγική διατροφή, προφανώς, οι ανάγκες τους σε πρωτεΐνη καλύπτονται αρκετά καλά.



3. Σχεδόν όλες οι φυτικές τροφές έχουν πρωτεΐνη. 

Εδώ είναι τα στοιχεία. Χρειάζεται να τρώμε τροφές που μας παρέχουν τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα που το σώμα μας δεν μπορεί να φτιάξει από μόνο του. Μερικές φυτικές τροφές τα έχουν όλα (κινόα, φαγόπυρος, σόγια, σπόροι κάνναβης και chia) ενώ άλλες έχουν έναν συνδυασμό μερικών και όχι μερικών άλλων. Όσο οι τροφές όπως τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, τα δημητριακά (ολικής), τα φρούτα και τα λαχανικά καταναλώνονται σε καθημερινή βάση, παίρνεις ό,τι χρειάζεσαι και με το παραπάνω. 



4. Η ζωική πρωτεΐνη έρχεται μαζί με φανταστικά δωράκια, όπως κορεσμένο λίπος, χοληστερόλη, πρόσθετες ορμόνες και αντιβιοτικά. 

Διατροφές που βασίζονται πολύ σε ζωική πρωτεΐνη είναι συνήθως πολύ επιβαρυμένες σε ενώσεις που συμβάλουν στα καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως το κορεσμένο λίπος και η χοληστερίνη. Ακόμα και ισχνές ποσότητες είναι γεμάτες με πρόσθετες ορμόνες και αντιβιοτικά, καθώς και βακτήρια, παράσιτα και καρκινογόνες ουσίες. 



5. Οι φυτικές πρωτεΐνες είναι σαν το "Αγοράζεις ένα, παίρνεις και αυτά δωρεάν!" προσφέροντας τόσα αντιοξειδωτικά, ίνες, μέταλλα, βιταμίνες και φυτοχημικά.

Χρησιμοποιώντας τη κινόα σαν παράδειγμα, 100 γραμμάρια παρέχουν 14 γραμμάρια πρωτεΐνης μαζί με 25% του RDA (συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα) σε σίδηρο και βιταμίνη Β6, και περίπου 50% του RDA για μαγνήσιο. Περιέχει επίσης 563 mg κάλιο. Η ίδια ποσότητα από μοσχάρι περιέχει 26 γρ. πρωτεΐνης και μόνο 14% σίδηρο, 20% Β6, ένα ασήμαντο 5% μαγνησίου και 318 mg καλίου. Έχει επίσης διπλή ποσότητα λίπους στα 15 γραμμάρια με μόνο 90 mg χοληστερόλης, ενώ η κινόα περιέχει 6 γρ. λίπους και μηδενική χοληστερόλη.


Αυτό το περιεχόμενο που παρέχεται παραπάνω, είναι για πληροφοριακούς σκοπούς και δεν υποκαθιστά την ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή αγωγή.


Μεταφρασμένο άρθρο από One Green Planet.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...